Sleeping Beauties: Tuinplanten van de maand januari

Het verhaal achter Sleeping Beauties
Als de hele tuin nog slaapt, zorgen kornoelje (Cornus), Viburnum en pronkklokje (Enkianthus) met hun fraaie, soms gekleurde takken en opvallende lijnen toch nog voor een mooi schouwspel, vooral met een laagje rijp of sneeuw erop. En ook al lijken deze slapende schoonheden in ruste te zijn, er gebeurt intussen van alles in de planten. En dat openbaart zich sneller dan je denkt: het zijn vroege bloeiers, die vier seizoenen lang schoonheid te bieden hebben. 

Herkomst 
Sleeping Beauties: Tuinplanten van de maand januariDe Sleeping Beauties hebben allemaal een andere achtergrond. Kornoelje groeit in Europa, Azië en Noord-Amerika, Viburnum wat zuidelijker in gematigde en subtropische streken op het noordelijk halfrond. En pronkklokje is inheems in het gebied van de oostelijke Himalaya tot Indochina, China en Japan. Voor alle drie geldt dat het jaarrond decoratieve, makkelijke en sterke sierheesters zijn met een rijke keuze in formaten en kleuren. 

Keuze assortiment 
Viburnum 
Viburnum tinus is de populaire bladhoudende ‘sneeuwbal’ die bloeit met witte schermen en later staalblauwe bessen biedt. Viburnum daviddi is ook wintergroen en groeit lager met wat grover blad en robuustere bloemen. Viburnum x burkwoodii en V. bodnantense zijn naaktbloeiers die laat in de winter bloemen geven en pas daarna in het blad komen. 

Pronkklokje 
Deze sierheester komt uit de heidefamilie waar ook Erica, Calluna en rododendron toe behoren. De E. campanulatus heeft klokjesachtige bloemen in wit, roze en rood of een mix van die drie. De mooi gelaagde groeiwijze van de rechte hoofdtakken is een lust voor het oog. 

Kornoelje 
De meest bekende kornoeljesoorten zijn Cornus mas die als naaktbloeier al vroeg in bloei komt en pas later blad geeft. Cornus alba en C. sanguinea zijn vooral bekend om hun winterlook met hun kale gekleurde takken in rood, geel, oranje of zwart. 

Waar let u op bij inkoop van Sleeping Beauties? 
• Potmaat, hoogte van de planten, plantvorm en de wijze van vertakken moet met elkaar in verhouding zijn. 
• Bij inkoop moeten er voldoende knoppen zichtbaar zijn om de kans op bloei in de late winter en het voorjaar te garanderen. 
• Bij vroege inkoop spelen ziekten en plagen vrijwel geen rol, later in het seizoen even extra controleren op rupsen en luizen. 
• Goed om te weten: bij de meeste planten is tegenwoordig een plantenpaspoort vereist.