Winterharde planten, wat zijn dat?

Wil je mooie planten in de tuin waar je ieder voorjaar veel plezier aan beleeft? Kies voor vaste planten. Deze zijn winterhard en komen dus ieder jaar weer terug of blijven zelfs groen in de winter. Er valt genoeg te kiezen. Maar voordat je op pad gaat om vaste planten uit te zoeken is het goed om te weten wat winterhardheid precies inhoudt en waar je op moet letten. 

Wat zijn winterharde planten?
Planten zijn winterhard als ze de winter zonder schade overleven. De planten vormen boven de grond nieuwe stengels, bladeren, bloemen en zaden waardoor ze in het voorjaar groter en krachtiger terugkomen. Zo heb je lang plezier van een schitterende tuin! Winterharde vaste planten zijn onder te verdelen in bladverliezend en groenblijvend.

IV219180_1d873 - kopie

Groenblijvend
Het blad van groenblijvende vaste planten valt niet af en blijft letterlijk groen in de winter. Daarmee geven ze net dat vleugje sfeer aan een kale wintertuin. Fraaie winterharde vaste planten die groen blijven zijn bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus), schoenlappersplant (Bergenia), scheefbloem of scheefkelk (Iberis), Phlox (subulata) en purperklokje (Heuchera).

IV219199_2b173 - kopie

Bladverliezend
Bladverliezende winterharde planten sterven in het najaar bovengronds af en trekken zich ondergronds terug voor hun winterslaap. Ze beschermen zich tegen de kou en overleven vaak het meest barre winterweer. Voorbeelden van prachtige winterharde bladverliezende vaste planten zijn vrouwenmantel (Alchemilla), zonnehoed (Echinacea), hartlelie (Hosta) en hemelsleutel (Sedum). Om de bladverliezende vaste planten extra te beschermen laat je de afgevallen bladeren gewoon liggen. Zo gaan ze onder een lekker dekentje zorgeloos de winter tegemoet en komen in het voorjaar als herboren tevoorschijn.

Goed om te weten
Winterharde planten die in bakken en potten staan zijn gevoeliger voor vorst. Help ze daarom een beetje en bescherm de planten tegen de kou. Kijk voor meer informatie over vaste planten op www.perennialpower.nl.